voće koje sadrži antocijanin

Koje boje je eliksir života?

U voću tamnih boja otkriveno je više od 400 spojeva koji odlično utječu na zdravlje i funkciju vitalnih organa. Stručnjaci im daju razna imena poput proantocijanidini, procijanidini, antocijani i sl. Antocijani su pigmenti koji su topivi u vodi i na svjetlosti imaju boju od tamno crvene do tamno plave. 

Najpoznatiji su antocijani iz bobičastog voća poput borovnice.Ispitivanja pokazuju, da ako se redovito i dugotrajno unose, mogu imati utjecaj ili čak potpuno izmijeniti biokemijsko i fiziološko stanje organizma i spriječiti neke od najčešćih bolesti današnjice. Pružaju zaštitu od UV zračenja, imaju važnu zaštitnu ulogu za krvožilni sustav, također imaju i izuzetno jaku antioksidativnu moć. Njihova jačina je čak i do 50 puta veća od vitamina E i svojim djelovanjem mogu uspješno uništiti stanice raka, ublažiti negativne posljedice unošenja duhanskog dima ali i pomoći u regulaciji razina glukoze u krvi.


Ovi pigmenti daju voću lijepu plavu ili ljubičastu boju i pravi su arsenal biološki aktivnih tvari koje štite krvne žile od gubitka elastičnosti. Ovi pozitivni efekti antocijana su najprimjetniji na krvnim žilama srca, mozga, bubrega. Antocijani su dobili počasno mjesto u sprečavanju nastanka i samom liječenju nekih najčešćih i najsmrtonosnijih bolesti suvremenog društva: ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, tromboze, infarkta miokarda i moždanog udara.

Provedeno je niz studija ne bi li se utvrdilo kojim mehanizmom antocijani štite krvne žile. Upalni procesi i dijabetes dovode do povećanja propusnosti krvnih žila, a antocijani blokiraju štetnu propustljivost, i to prije svega na krvnim žilama mozga, aorti,   srca i bubrega jer se vežu za kolagen i elastin, koji su od ključne važnosti za elastičnost i propustljivost. 

Neutraliziraju slobodne radikale, a  ubrzavaju obnavljanje stanica poslije oštećenja.

Francuski znanstvenici su otkrili da antocijani imaju izuzetno važnu ulogu i kod stresa. Ove obojene supstance povećavaju otpornost stanica na stres jer smanjuju intenzitet stresne reakcije. Smanjuju količinu oslobođenog adrenalina u krvi koji podiže krvni tlak. U današnje vrijeme konstantnog stresa, nivo hormona stresa je stalno povećan i to dovodi do konstantno visokog krvnog tlaka. Redovno uzimanje antocijanina, bilo putem prehrane ili dodatka prehrani, smanjuje razinu adrenalina i štiti nas od posljedica stresa.
Znanstvenici su istraživali i otkrili koja količina antocijanina je adekvatna za svakodnevnu upotrebu. Došli su do otkrića da je to količina od jedne šalice borovnica koja u sebi sadrži 5 mg antocijana. To je doza koja učinkovito čisti krvožilni sustav, poboljšava cirkulaciju i povećava dotok hranljivih tvari.


Najnovija otkrića su pokazala da svakodnevnom konzumacijom borovnica možemo utjecati na genetske sklonosti ka bolestima i tako spriječimo da se one manifestiraju. Biološki aktivne tvari u namirnicama, poput antioksidansa, antocijana i bioflavonoida, mogu ne samo prodrijeti u stanice, nego i zaštiti DNK od oštećenja. 

Neke studije pokazuju da korištenje ljubičastih pigmenata mogu potaknuti gušteraču na proizvodnju inzulina za čak 50%. Ipak, ovo još uvijek nije sigurna metoda pa se dijabetičari svakako moraju pridržavati lijekova.

Natrag na blog